Soopie is een shampoo-bar en geen haarzeep. 

EEN SHAMPOO BAR

is in feite shampoo in vaste vorm met een lage pH-waarde.

Door het gebruik van de Soopie shampoo bar krijg je géén build-up van residuen, je hoeft niet naspoelen met azijn of andere zure alternatieven, maar wel zacht glanzend gezond en sterk haar wat op een milde manier gereinigd en gevoed wordt.

Soopie is zo'n voedingsbommetje in de vorm van een blokje zeep!

Om er helemaal zeker van te zijn dat de Soopie shampoo bar het haar voedt, in plaats van uitdroogt, gebruik ik voor mijn shampoo bars geen agressieve reinigers zoals SLS (sodium lauryl sulfate) en SLES (sodium laureth sulfate), maar sodium cocos sulfate (SCS) – een natuurlijke tegenhanger van de algemene sulfaten waarbij de vetzuren uit kokosolie intact blijven, waardoor het schuim een stuk milder is dan andere schuimvormers. Sodium Cocos Sulfate wordt verkregen uit de kokosnoot, die een combinatie aangaat met zwavel en daarna met zout. Dit is een compleet andere vergaring dan bij SLS. Bij Sodium Cocos Sulfate (wat dus geen SLS of SLES is) heb je wel de sensatie van een heerlijk schuimende shampoo, maar worden de vetzuren van de kokosolie niet vernietigd. Hierdoor wordt het reinigingsproces een stuk milder en de voedingsstoffen optimaal opgenomen.

HAARZEEP

is een blok harde zeep met een hoge pH-waarde die is ontstaan door het verzepen van oliën en boter's met natronloog ( bekend als wc ontstopper).

Vanwege deze chemische reactie is (haar-)zeep per definitie synthetisch en kunnen alle claims dat het 'natuurlijk' zou zijn direct de prullenbak in. Niet dat dat erg is overigens. Zeep ontvet uitstekend.

En dat blokje zeep geeft de oliën af in een verzeepte vorm. Dat kan op zich prima, maar maakt het haar kurkdroog door de hoge pH-waarde.

De haarschubben gaan door een hoge pH namelijk uit elkaar staan waardoor het haar kwetsbaarder wordt en sneller kan breken. Mocht je geverfd haar hebben kan dit er ook toe leiden dat de kleur snel verdwijnt. Als je hard water hebt komt er nog een ander probleem bij. Zeep reageert met mineraal-ionen in het water en vormt onoplosbare zouten die zich in het haar ophopen waardoor er een doffe waas over je haar ontstaat samen met zeepresten die moeilijk uit te wassen zijn. Resultaat; build up van residuen.

 

Om deze redenen raden veel producenten en gebruikers aan om na toepassing van de haarzeep na te spoelen met appelcider azijn verdund met water. Appelcider azijn is een zuur met een lage pH en neutraliseert de effecten van de  haarzeep enigszins. Maar na langdurig gebruik van appelcider azijn gaat de kwaliteit van je haar drastisch achteruit.