pH- waarde(-vol) voor je haar

Er is al veel over gezegd en geschreven, de pH-waarde van het haar. Voor de leek een ingewikkeld chemie verhaal, voor de pro een logische theorie.  Om te begrijpen waarom jouw haar reageert op producten, het klimaat, hormonen en omstandigheden, ga ik het je zo simpel mogelijk uitleggen zodat je op een eenvoudige wijze jouw droomlokken in optimale gezondheid kan houden.

Wat is de ideale pH-waarde oftewel de zuurtegraad van het haar?

De schaal van de pH-waarde loopt van 1 tot 14 en geeft aan wat de zuurgraad is van bijvoorbeeld je haar of je huid. De waarde van 1 t/m 6 is zuur, 7 is neutraal en 8 t/m 14 noemen we basisch.
Een voorbeeld van een zure stof is zoutzuur, dit heeft een pH-waarde van 0. Deze stof wordt in kleine hoeveelheden gebruikt in sterke schoonmaakmiddelen, maar komt ook voor in je maag als onderdeel van je maagzuur.
Een neutrale stof is gedestilleerd water. Dit heeft een pH-waarde van 7.
Een basische stof is huishoudammonia met een pH-waarde van 11,5. Basische stoffen komen ook voor in bijvoorbeeld zeep, omdat deze stoffen de vetlagen van de huid, of andere oppervlakten die je vetvrij wilt hebben, af halen.

Vandaar dat de meeste soorten zeep je huid enorm uitdrogen.

Wanneer de pH-waarde van shampoo hoger is dan 7, dan wordt de haarschacht en de schubbenlaag van het haar zacht en begint het op te zwellen. Het haar kan hierdoor erg droog, poreus en breekbaar worden en uiteindelijk beschadigd raken. Een voorbeeld van een shampoo die meestal een pH-waarde van rond de 7 heeft, is babyshampoo. Veel mensen denken dat dit een milde shampoo is en dat het daarom goed is voor het haar. De pH-waarde van 7 zorgt ervoor dat de shampoo niet in de ogen prikt. Het nadeel van deze shampoo is dat het de haarschubben opent, waardoor het haar kan gaan pluizen. Hierdoor wordt het haar enorm kwetsbaar en kan gaan breken. 

De haren hebben een pH- waarde van ongeveer 5,5. Maar, door het gebruik van verschillende stoffen in alle haarproducten, denk hierbij niet alleen aan de verzorgingsproducten, maar ook aan haarverf, permanent en stylingsproducten, kan deze zuurgraad aangetast worden en zo ook de structuur of kleur van je haar.
Bijvoorbeeld bij het verven van je haren wordt in de haarverf ammonia of een andere basische stof gebruikt. Zonder deze stof gaan je haarschubben niet open staan waardoor de verf niet in je haar binnen kan dringen. Daarom is het altijd belangrijk om een zure conditioner, masker of nabehandeling te gebruiken na het verven van je haren, deze zorgt er voor dat de haarschubben weer sluiten, de verf langer mooi blijft en je haren glans krijgen.

 

De zuurtegraad beschermt je tegen schimmels en slechte bacteriën. Je kan dus al raden dat een te zure of te base hoofdhuid de natuurlijke pH-balans verstoort en deze bescherming in gevaar brengt. 

Heb je een droge hoofdhuid, eventueel met eczeem (hoge pH-waarde), gebruik dan een shampoo met een zuurgraad die lager is dan 6. Dit zal de droge hoofdhuid neutraliseren en hierdoor ook de schilfers en de jeuk verminderen. 

Wanneer je voor het eerst begint met een pH-neutrale shampoo ( pH waarde 4.5-5) dan kan jouw haar even anders reageren dan je zou willen wanneer de zuurtegraad van jouw haar en hoofdhuid niet in balans is.. Het is dan zaak om door te zetten met deze shampoo zodat jouw haar weer terug in balans kan komen. Dan wordt vet haar minder snel vet, droog haar weer gezond en brekend haar weer sterk!

Je kunt beter niet kiezen voor speciale shampoo's voor vet haar, droog haar, pluizend haar etc. Een shampoo voor vet haar bijvoorbeeld, haalt het vet van je hoofdhuid met als gevolg dat jouw talgklieren als een malle weer gaan produceren. Hetzelfde geldt voor shampoo's voor droog haar; deze zorgt dat het haar wat vetter wordt  en dan gaat jouw hoofdhuid protesteren door nog droger te worden. 

Hoe zit het met de pH-waarde van Soopie?

De shampoo bars van Soopie zijn pH-neutraal. Misschien heb je mijn blog gelezen over het verschil tussen shampoo bars en haarzepen. Daarin staat haarfijn uitgelegd dat de meeste haarzepen een torenhoge pH-waarde hebben en dat je om die reden moet naspoelen met appelazijn of een andere zuuroplossing. En dit heeft op de lange duur weer negatieve gevolgen voor de kwaliteit van je haar. 

Op onderstaande afbeeldingen zie je de test die ik heb gedaan met een haarzeep X van goede kwaliteit die ik gekocht heb in een natuurvoedingswinkel en met de shampoo bar van Soopie:

foto 1.

Haarzeep X links en shampoo bar Soopie rechts.

Beiden flink nat gemaakt met water.

foto 2.

De pH test slaat bij de haarzeep X uit naar een waarde van 9.5-10!!

foto 3.

Bij de Shampoo bar van Soopie kun je zien dat de pH waarde neutraal is: 4.5

De pH waarde van Soopie schommelt tussen de 4.5 en 5. Dit komt omdat Soopie met de hand gemaakt wordt en de samenstelling niet op de 100ste gram exact kan zijn.  
_____________________________

Het behouden van de juiste pH waarde van het haar en de hoofdhuid is essentieel voor de algemene gezondheid van het haar.

Wees je bewust wat een te hoge pH-waarde met je haar kan doen:

 • Meer klitten
 • Meer pluis
 • Dof haar
 • Meer gespleten en gebroken haren
 • Poreus haar (er komt veel meer vocht binnen)
 • Zwak en zeer kwetsbaar haar
 • Uitgedroogd haar
 • Minder elasticiteit van je haar
 • Meer plasticiteit van je haar (je haar vervormt en de haartextuur wordt aangetast)
 • Minder sterk haar
 • Minder veerkrachtig haar
 • Lekken van kleur bij geverfd haar (verf is heel basisch, omdat zo het pigment in het haar kan komen. Het is belangrijk om te pH-waarde daarna wel weer zo veel mogelijk te herstellen indien mogelijk)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.