Vruchtbaar zaad...

Wanneer mijn paarden vroeger slecht in hun vacht zaten was het eerste wat de dierenarts adviseerde: lijnzaad!

Dat hielp altijd heel goed, de paarden kwamen door de lijnzaad-slobber die ik voor ze maakte met gemak uit hun wintervacht en  kregen er een gezonde glimmende vacht voor in de plaats.

En zo heb ik lijnzaad altijd gezien, als veevoer net als maïs.

 

Maar ik spreek over ruim twintig jaar geleden.

Gelukkig weet ik nu wel beter, want lijnzaad is niet alleen fantastisch voor dieren , maar is tevens een superfood voor de mensheid, zowel in- als uitwendig!

Deze zeer betaalbare zaadjes behoren tot één van de oudste vezelgewassen ter wereld en bevatten een overvloed aan voedingswaarde wat uiteraard ten goede komt van  je algehele gezondheid, van binnen én van buiten!

 

Gezond van binnen...

Lijnzaad is een bron van essentiële oliën, vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen en dit onderschatte zaad bevat veel omega-3 en zou daarom goed zijn voor je hart en bloedvaten. De hoeveelheid oplosbare en onoplosbare vezels kunnen je darmwerking ook nog eens ten goede komen. Daarnaast bevat het lignanen, die werken als antioxidant en kan bovendien gunstig zijn voor je hormoonhuishouding. Ook is het een bron van zink, calcium, magnesium en kalium, plus vitamine B1 en B2. 

 

Wat kunnen deze wonderzaadjes eigenlijk doen voor de uitwendige mens?

VOOR HET HAAR

Zoals gezegd bevat lijnzaad aanzienlijke hoeveelheden omega-3, vitamine E en vitamine B complex. Door dit hele pakket is het in staat beschadiging die het haar van buitenaf heeft opgelopen om te keren en het gezond en sterk te maken en te zorgen voor de regeneratie van je haar.

De omega-3 werkt ontstekingsremmend en kan helpen de klachten rondom een gevoelige hoofdhuid, roos en eczeem te verminderen.

Tegelijkertijd is vitamine B-complex goed voor de groei van het haar, het zenuwstelsel en de bloedsomloop. 

Daarnaast is het ideaal om je haar handelbaar te maken, werkt als een conditioner en het voorkomt dat het gaat pluizen.

ALS GEZICHTSLOTION

Voor de huid zou het een fantastische antirimpel werking hebben, acne en huidirritaties doen verdwijnen.

Om de veelzijdigheid van lijnzaad nog verder te benadrukken, kan lijnzaadwater ook goed worden gebruikt om wonden en verbrandingen te behandelen. Lijnzaad bezit namelijk antibacteriële eigenschappen en is in staat weefsel te regenereren.


Sinds ik op de hoogte ben van de werking van dit superzaad zorg ik dat ik altijd een plantenspuit in de koeling heb staan met lijnzaadwater! 

Na elke haarwassing besproei ik mijn haar rijkelijk met dit water en elke ochtend benevel ik mijn gezicht en lokken hiermee.

Een allround verzorgingsproduct waar huid, haar én portemonnee blij van worden! 
Nieuwsgierig geworden naar dit heilzame zaad?

Je krijgt een proefzakje gratis bij elke bestelling bij Soopie. 

Het recept voor lijnzaadwater vind je hier.

 

De Latijnse naam Linum (draad, Linnen) usitatissimum (aller gebruikelijkst) is zeer toepasselijk voor Vlas/lijnzaad: het wordt al ruim 7000 jaar gebruikt voor zeer veel doeleinden. Het werd er zelfs speciaal voor gekweekt. Men gebruikte het nog steeds voor o.a. de productie van linnen (de lange vezels van de stengels), voor verf (lijnolie), als voedergewas voor het vee (lijnkoeken), als voedingsmiddel voor de mens (lijnzaad in brood) en als geneesmiddel (lijnzaad en lijnzaadolie). Door de opkomst van de industrie en de katoenproductie is de teelt van Lijnzaad voor linnen en verf sterk verminderd. ‘Echt’ Vlas (lijnzaad) is de meest gebruikte soort; het is een cultuurgewas, dat zich waarschijnlijk ontwikkeld heeft uit een wilde variant, maar de herkomst is onzeker.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.