De weg kwijt...

Je wilt overstappen van een vloeibare shampoo naar een vast shampoo blok, kies je dan voor een

Shampoo Bar of een Haarzeep...?

Wat is het verschil?

Heel kort door de bocht is haarzeep een blok harde zeep met een hoge pH-waarde die is ontstaan door het verzepen van oliën en boter's met natronloog ( bekend als wc ontstopper).

Het verzepings-proces van de natronloog en de oliën en boter's zorgt ervoor dat de natronloog langzaam oplost om uiteindelijk niet geheel meer aanwezig te zijn in de zeepmassa.

Om deze reden wordt er aangenomen dat deze haarzepen natuurlijk, veilig en beter zijn voor je haren. 

Helaas zorgt de agressieve chemische reactie van het verzepings-proces ervoor dat alle werkzame, voedende bestanddelen van de rest van de ingrediënten ( oliën, boter's, kruiden etc) vernietigd worden.

 

Ondanks het verdwijnen van de natronloog tijdens het verzepingsproces zijn haarzepen per definitie chemisch te noemen met uiteindelijk weinig verzorgende bestanddelen en een te hoge pH-waarde.

 

Wat gebeurt er met je haar bij het gebruik van een haarzeep met een te hoge pH-waarde (>5)?

De haarschubben gaan door een hoge pH uit elkaar staan waardoor het haar kwetsbaarder wordt en sneller kan breken. Mocht je geverfd haar hebben kan dit er ook toe leiden dat de kleur snel verdwijnt. Als je hard water hebt komt er nog een ander probleem bij. Zeep reageert met mineraal-ionen in het water en vormt onoplosbare zouten die zich in het haar ophopen waardoor er een doffe waas over je haar ontstaat samen met zeepresten die moeilijk uit te wassen zijn.

Resultaat; build up van residuen.

Om deze redenen raden veel producenten van haarzepen aan om na het wassen na te spoelen met appelcider azijn verdund met water. Appelcider azijn is een zuur met een lage pH en neutraliseert de effecten van de  haarzeep enigszins. Maar na langdurig en veelvuldig gebruik van appelcider azijn gaat de kwaliteit van je haar drastisch achteruit.

Soopie is een Shampoo Bar en geen haarzeep en ondergaat een compleet ander productie-proces dan haarzeep.

Er wordt geen gebruik gemaakt van natronloog ( dus geen verzepings-proces) maar van het milde SCS* (Sodium Cocoa Sulfate), de veilige tegenhanger van het omstreden agressieve SLS.

Het SCS heeft op zich al een soort van verzepings-proces ondergaan en hoeft alleen nog maar vermengt te worden met de weldadige oliën, boter's en overige plant-extracten. Deze laatste ingrediënten blijven qua voedingsstoffen geheel intact!

Een Shampoo Bar van goede kwaliteit heeft een lage pH-waarde ( <5)en bevat uitsluitend de allerbeste oliën, vitaminen en plant-extracten. Door de combinatie en het delicate productieproces van de Shampoo Bar van Soopie blijven ALLE werkzame stoffen van de allerbeste onbewerkte ingrediënten behouden. Door het gebruik van de Soopie Shampoo Bar krijg je géén build-up van residuen en je hoeft niet naspoelen met azijn of andere zure alternatieven en jouw lokken worden gevoed met de beste ingrediënten.

 Resultaat: zacht glanzend, gezond en sterk haar en een hoofdhuid die in perfecte balans verkeerd!

 

Welke vorm je ook kiest, beide varianten hebben als voordeel dat het vriendelijker is voor het milieu dan de vloeibare varianten!

Zie de pH-waarde test in dit blog.

 

*Sodium Coco Sulfate (SCS) – Dit is een ingrediënt waar veel verwarring over is, dat komt omdat het agressieve SLS op een vergelijkbare manier wordt gemaakt als SCS. Echter dienen bij SCS niet geïsoleerde vetzuren uit kokosolie als basis zoals bij SLS, maar kokosolie zelf. Dit maakt het een veel zachtere reiniger. Daarnaast is de molecuulstructuur van SCS veel groter dan dat van SLS, waardoor het dus niet door kan dringen in de huid, en daar dus geen irritatie veroorzaakt en niet in de bloedbaan terecht komt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.